ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ


 • H αιμοληψία για απλή διερεύνηση της θυρεοειδικής λειτουργίας μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Σε ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδούς, συνιστάται να πραγματοποιηθεί η λήψη του αίματος πριν από τη λήψη του φαρμάκου. Θα πρέπει να αναφερθεί η πρόσφατη επαφή με ιώδιο (βάμμα ιωδίου, Betadine, κλπ) γιατί ενδέχεται να επηρεάσουν τα αποτελέσματα.

 • Για όλες τις γυναικολογικές ορμόνες, η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Για την εξέταση της προλακτίνης, απαιτείται η αιμοληψία να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από τον ύπνο και να υπάρχει αποφυγή stress. Επίσης, τυχόν λήψη φαρμακευτικής αγωγής (αντιβίωση, αντιόξινα, αγχολυτικά, αντισυλληπτικά, κ.α.) θα πρέπει να αναφέρεται. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι εξετάσεις πάντα αξιολογούνται σε συνάρτηση με την ημέρα του κύκλου της ασθενούς και ότι προτιμητέο χρονικό διάστημα πραγματοποίησης των εξετάσεων είναι η 2η-5η ημέρα του κύκλου. Η λήψη της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης γίνεται επίσης αργότερα στη διάρκεια του κύκλου (14η ημέρα και 21η ημέρα, αντίστοιχα) και θα πρέπει να σημειώνεται αν υπάρχει ή όχι και ποια η φαρμακευτική αγωγή.

 • Για την εξέταση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (τεστ κυήσεως), καταλληλότερη ημέρα πραγματοποίησης της ανάλυσης είναι από την 2η ημέρα καθυστέρησης της περιόδου και μετά. Εαν η εξέταση πραγματοποιηθεί νωρίτερα, υπάρχει μικρή περίπτωση να μην ανιχνευτεί μία αρχόμενη εγκυμοσύνη. Μετά από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η β-HCG συνήθως πιστοποιεί ύπαρξη ή όχι εγκυμοσύνης, 14 ημέρες μετά από την εμβρυομεταφορά.

 • Για την ανάλυση του προγεννητικού ελέγχου χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Το υπερηχογράφημα πρέπει να γίνεται την ίδια ημέρα ή με απόκλιση μίας-δύο ημερών από την αιμοληψία. Σημειώνεται η τελευταία έμμηνος ρύση, η ακριβής ημερομηνία γέννησης της γυναίκας, το βάρος της, τα στοιχεία του υπερηχογραφήματος, εαν καπνίζει η γυναίκα, εαν υπάρχει ιστορικό συνδρόμου Down στην οικογένεια και εαν πάσχει η γυναίκα από ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την στατιστική ανάλυση που πραγματοποιείται από εξειδικευμένο πρόγραμμα και όπου συγκρίνονται τα δεδομένα αυτά με τα επίπεδα των ορμονών.

 • Για την ανάλυση των επιπέδων των ανδρογόνων, η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Συνήθως αυτές οι εξετάσεις εκτιμούνται στην αρχή του κύκλου (2η-5η ημέρα).

 • Η αιμοληψία για την ανάλυση της κορτιζόλης του αίματος συνήθως πραγματοποιείται νωρίς το πρωί (7:30 - 8:30π.μ.) και είναι επιθυμητή η πρωϊνή νηστεία. Οι οδηγίες για τη συλλογή ούρων 24ώρου ακολουθούν στον παρακάτω πίνακα:

  ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΟΥΡΩΝ 24ΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΟΡΤΙΖΟΛΗΣ ΟΥΡΩΝ

  1. Η σκόνη (15 gr. βορικού οξέος) τοποθετείται σε απλό μπουκάλι 11/2 λίτρου.
  2. Η συλλογή προτιμητέο είναι να αρχίσει Κυριακή. Ο εξεταζόμενος καλό να μην είναι υπό κατάσταση άγχους, stress, να παίρνει άφθονα υγρά και για 2 τουλάχιστον ημέρες να μην έχει λάβει αντιβιοτικά, ACTH ή κορτικοστεροειδή.
  3. Τα πρώτα πρωϊνά ούρα της Κυριακής πετάγονται, αφού ο εξεταζόμενος ξυπνήσει την ίδια ώρα που θα ξυπνήσει τη Δευτέρα το πρωϊ. Ακολουθεί η συλλογή ούρων όλο το 24ωρο συν τα πρώτα πρωϊνά ούρα της Δευτέρας.
  4. Τα ούρα κατά τη διάκεια της συλλογής φυλάσσονται στο ψυγείο, στη συντήρηση.
  5. Μόλις τελειώσει η συλλογή, τα ούρα προσκομίζονται άμεσα στο εργαστήριο.

 • Για την ανάλυση των επιπέδων των ογκολογικών δεικτών, η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Θα πρέπει να σημειωθεί εαν ο ασθενής είναι χρόνιος καπνιστής, διότι οι τιμές των δεικτών τείνουν να αυξάνουν σε καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.

 • Η αιμοληψία για την εξέταση της ινσουλίνης και C-πεπτιδίου, πραγματοποιείται τις πρώτες πρωϊνές ώρες μετά από τουλάχιστον 8ωρη νηστεία. Η μέτρηση μπορεί να επαναληφθεί μετά από φόρτιση με γλυκόζη σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα.

 • Η ανάλυση της ρενίνης και της αλδοστερόνης γίνεται σε κατακεκλυμένη θέση σε ηρεμία και ο ασθενής πρέπει να έχει διακόψει την φαρμακευτική αγωγή κατά της υπέρτασης για 1-2 εβδομάδες και να έχει φυσιολογική πρόσληψη άλατος.

 • Για την αλλεργιολογική ανάλυση, η αιμοληψία μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία.

 • Για τα επίπεδα φαρμάκων, ο ασθενής προσέρχεται τις πρωϊνές ώρες για αιμοληψία, αφού έχει παραλείψει την αγωγή, την οποία και λαμβάνει μετά την αιμοληψία.