Widget Image
Κορίνθου 210-212, 2ος όροφος

Δευτέρα 7:30 – 14:30 & 17:30 – 21:00

Τρίτη 7:30 – 14:30 & 17:30 – 21:00

Τετάρτη 7:30 – 14:30

Πέμπτη 7:30 – 14:30 & 17:30 – 21:00

Παρασκευή 7:30 – 14:30 & 17:30 – 21:00

Σάββατο 9:00-14:00 (COVID TEST)

ΑΝΝΑ Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ - ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
Title Image

Θυρεοδεσμευτική σφαιρίνη (TBG)

Αρχική  /  Εξετάσεις  /  Θυρεοδεσμευτική σφαιρίνη (TBG)

Ορισμός

Η θυρεοδεσμευτική σφαιρίνη (TBG) είναι μια όξινη γλυκοπρωτεΐνη, η οποία παράγεται στο ήπαρ. Η TBG αποτελεί τον κύριο πρωτεϊνικό  μεταφορέα των κυκλοφορόντων θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και συνδέει το 70-75% των Τ3 και Τ4.. Η θυρεοδεσμευτική  προλευκωματίνη (TBPA) και η λευκωματίνη (ΑLB) επίσης συμμετέχουν στη μεταφορά της τριϊωδοθυρονίνης (Τ3) και της θυροξίνης (Τ4) με χαμηλότερη συγγένεια. Αμφότερες οι θυρεοειδικές ορμόνες, βρίσκονται στο αίμα σε δύο μορφές. Από αυτές τις δύο μορφές, η μια είναι η “ελεύθερη”  (FT3, FT4) και είναι η βιολογικά δραστική ενώ η άλλη μορφή (T3, T4) είναι αυτή που συνδέεται με τις πρωτεΐνες του πλάσματος. Μόλις το 0,04% της Τ4 και το 0,4% της Τ3 είναι ελεύθερα κλάσματα.

Δράση

H TBG δεσμεύει Τ4 (θυροξίνη) και Τ3 (Τριϊωδοθυρονίνη) με μεγάλο βαθμό συγγένειας. Η δέσμευση της TBG με Τ4 είναι πιο ειδική από ό, τι Τ3.

Μία σειρά καταστάσεων και φαρμάκων καθώς επίσης κληρονομούμενες διαταραχές του γονιδίου της TBG επηρεάζουν τη συγκέντρωση της TBG στον ορό.

Σε ανεπάρκεια TBG, μπορεί κανείς να βρει ευθυρεοειδικούς ασθενείς με εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ολικής θυροξίνης (Τ4). Αντίθετα, ασθενείς με υψηλά επίπεδα TBG μπορεί να είναι κλινικά ευθυρεοειδικοί με υψηλές συγκεντρώσεις Τ4 στον ορό.

Σκοπός

Ο έλεγχος των επιπέδων της TBG παραγγέλεται σπάνια όταν υπάρχει δυσκολία ερμηνείας των θυρεοειδικών εξετάσεων ή για τη διάγνωση της κληρονομικής ανεπάρκειας ή περρίισειας TBG.

Η εξέταση για την TBG παρέχει πληροφορίες που βοηθούν στη διαφορική διάγνωση των πραγματικών διαταραχών του θυρεοειδούς από αυτές που σχετίζονται με τις αλλαγές των επιπέδων της TBG, όπως συμβαίνει συχνά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών. Ο προσδιορισμός των επιπέδων TBG δεν ανήκει στον έλεγχο ρουτίνας για τον θυρεοειδή.

Παραγγελία εξέτασης

Σε περίπτωση μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων Τ3, Τ4 που απέχουν από την κλινική εικόνα. Μία σειρά καταστάσεων και φαρμάκων καθώς επίσης κληρονομούμενες διαταραχές του γονιδίου της TBG επηρεάζουν τη συγκέντρωση της TBG στον ορό.

Συσχετιζόμενες καταστάσεις

ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΥΞΗΣΗ Ή ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΗΣ TBG

Αυξηση της TBGΕλάττωση της TBG
Συγγενής περίσσειαΣυγγενής ανεπάρκεια
Υπεροιστρογοναιμία, κύηση, λήψη οιστρογόνων, όγκοιΥπερανδρογοναιμία
υπερκορτιζολαιμία
Σοβαρή ηπατική νόσοςΣοβαρή ηπατική νόσος
Νεφρωσικό σύνδρομο
Φάρμακα: κλοφιμπράτη, ηρωίνη, μεθαδόνη, 5-φλουοροουρακίλη, μιτοτάνη, ταμοξιφαίνηΦάρμακα: ανδρογόνα, αναβολικά στεροειδή, γλυκοκορτικοειδή, νικοτινικό οξύ, L-ασπαραγινάση

Δείγμα

Αιμοληψία – φλεβικό αίμα

Προετοιμασία

Δεν απαιτείται ειδική προετοιμασία. Ωστόσο συνίσταται η αποφυγή της λήψης πολυβιταμινών ή τα συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν βιοτίνη ή βιταμίνη Β7 για 12 ώρες πριν την δειγματοληψία.

Φυσιολογικές τιμές

Συντελεστής μετατροπής στο x18.52 SI =nmol/ Lt ( Πίνακας μετατροπής )

ΚατηγορίαTBG (mg/L)
Παιδιά13 – 34
Ενήλικες13 – 39
Κύηση 1ου τριμήνου19 – 49
Κύηση 2ου-3ου τριμήνου47 – 59

Σχετικές εξετάσεις

T3, FT3, T4, FT4, TSH, ΑΒΤΡΟ, ANTI-TG, rT3 (ανάστροφη Τ3), TG, CT.TSI.

Περιορισμοί

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα δείγματα ασθενών ενδέχεται να περιέχουν ετερόφιλα αντισώματα ή ανθρώπινα αυτο-αντισώματα ποντικού (ΗΑΜΑ), τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν παρεμβολή.

Όταν χρησιμοποιούνται δείγματα με συγκεντρώσεις βιοτίνης > 10 ng/ml, λαμβάνονται αυξημένα αποτελέσματα TSI-TRAb.

Συνδυαστική ερμηνεία της εξέτασης

Μία σειρά καταστάσεων και φαρμάκων καθώς επίσης κληρονομούμενες διαταραχές του γονιδίου της TBG επηρεάζουν τη συγκέντρωση της TBG στον ορό. Παθολογική αύξηση των τιμών της TBG παρατηρείται σε καταστάσεις όπως: συγγενής περίσσεια TBG, υποθυρεοειδισμός, υποξεία θυρεοειδίτιδα, οξεία διαλείπουσα πορφυρία, ενεργός ηπατίτιδα, ηπατική νόσος, όγκοι που εκκρίνουν οιστρογόνα, HIV λοίμωξη, νεογνά, εγκυμοσύνη. Επίσης η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα TBG όπως: Κλοφιμπράτη, οιστρογόνα, ηρωίνη, μεθαδόνη, από του στόματος αντισυλληπτικά, φαινοθειαζίνες Μείωση των τιμών της TBG κάτω από τις αναμενόμενες τιμές παρατηρείται σε καταστάσεις όπως: συγγενής ανεπάρκεια TBG, υπερθυρεοειδισμός, νόσοι ήπατος (χαμηλά επίπεδα λευκωμτίνης), ακρομεγαλία, υποσιτισμός, νεφρωσικό σύνδρομο, στρες, όγκοι που παράγουν τεστοστερόνη. Επίσης η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα TBG όπως: Ανδρογόνα, φαινυτοΐνη, πρεδνιζόνη, σαλικυλικά, τεστοστερόνη, βαλπροϊκό οξύ

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της εξέτασης και ποια η θεραπεία;

Αυξημένα ή ελαττωμένα επίπεδα TBG μπορεί να οδηγήσουν σε παρερμηνεία των εργαστηριακών τιμών, ειδικά των ορμονών Τ3 και Τ4. 

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η διαίστωση παθολογικής τιμής δεν οδηγεί σε κάποια ειδική θεραπεία.

Εάν υπάρξει διαπιστωμένη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, τότε ο θεράπων ιατρός θα προτείνει την αντίστοιχη θεραπεία. 

error: