Widget Image
Κορίνθου 210-212, 2ος όροφος

Δευτέρα 7:30 – 14:30 & 17:30 – 21:00

Τρίτη 7:30 – 14:30 & 17:30 – 21:00

Τετάρτη 7:30 – 14:30

Πέμπτη 7:30 – 14:30 & 17:30 – 21:00

Παρασκευή 7:30 – 14:30 & 17:30 – 21:00

Σάββατο 9:00-14:00 (COVID TEST)

ΑΝΝΑ Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ - ΠΥΡΗΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ
Title Image

Λειτουργίες οργάνων και συστημάτων

Αρχική  /  Λειτουργίες  /  Λειτουργίες οργάνων και συστημάτων
Λειτουργίες οργάνων και συστημάτων

Λειτουργίες οργάνων και συστημάτων

Οι γενετικές πληροφορίες ενός οργανισμού ρυθμίζουν τη φυσική μορφή και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, οι οποίες με την επίδραση εξωτερικών ερεθισμάτων υποβάλλονται σε κάποιες αλλαγές στην έκφραση του γενετικού υλικού.
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από όλα τα ζωντανά και μη συστατικά που δημιουργούν ολόκληρη τη δομή του ανθρώπινου οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων κάθε ζωντανού κυττάρου, ιστού και οργάνου.
Η γνώση για τις λειτουργίες των οργάνων του σώματος είναι μία βασική γνώση, απαραίτητη για την κατανόηση και την ερμηνεία των διαγνωστικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα αυτών, αποτελούν την σημαντικότερη παράμετρο για τη διάγνωση και την παρακολούθηση όλων των παθολογικών καταστάσεων. Το 70-80% των κλινικών αποφάσεων βασίζεται στις διαγνωστικές εξετάσεις. Η ορθή ερμηνεία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, επιτρέπει στον γιατρό να διακρίνει την κατάσταση της υγείας από τη διαταραχή της λειτουργίας ενός οργάνου ή τον οδηγεί στο να επιβεβαιώσει μία νοσηρή κατάσταση.

Λειτουργίες συστημάτων

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από πολλά βιολογικά συστήματα. Κάθε σύστημα αποτελείται από έναν αριθμό οργάνων που συνεργάζονται για την εκτέλεση συγκεκριμένων λειτουργιών.
Διακρίνουμε τα ακόλουθα συστήματα οργάνων του ανθρώπινου σώματος:

 • Το ερειστικό σύστημα περιλαμβάνει τα οστά, τους συνδέσμους των αρθρώσεων, τους τένοντες, και το χόνδρο. Η κίνηση του σώματος απαιτεί την στήριξη των οστών,  τη δύναμη των μυών και την ελευθερία κινήσεων στις αρθρώσεις. Το ερειστικό σύστημα στηρίζει το σώμα, προστατεύει τα εσωτερικά όργανα, εξασφαλίζει την ικανότητα κίνησης.
 • Το καλυπτήριο σύστημα αποτελείται από το δέρμα, τις τρίχες,  τα νύχια, κλπ. Μας προστατεύει από τον έξω κόσμο και είναι η πρώτη μας άμυνα κατά των βακτηρίων, των ιών και άλλων παθογόνων παραγόντων. Το δέρμα μας βοηθά επίσης στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στην εξάλειψη των άχρηστων ουσιών μέσω της εφίδρωσης.
 • Το κυκλοφορικό σύστημα μεταφέρει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς και απομακρύνει τα άχρηστα μεταβολικά προϊόντα. Αποτελείται από την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία (αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία) και το αίμα. Η καρδιά προωθεί το αίμα από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.
 • Τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος, που είναι οι ρινικές κοιλότητες, ο φάρυγγας, ο λάρυγγας, η τραχεία, τους βρόγχους τους πνεύμονες κλπ. πραγματοποιούν την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα με το περιβάλλον.
 • Τα όργανα του πεπτικού συστήματος πραγματοποιούν την πέψη της τροφής και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της. Κατά τη διάρκεια της πέψης, η τροφή διασπάται ώστε να μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτού σε όλους τους ιστούς ώστε να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.
 • Το ενδοκρινικό σύστημα  παράγει ορμόνες και ρυθμίζει τη λειτουργία των ιστών. Στους ενδοκρινείς αδένες ανήκουν ο υποθάλαμος, η υπόφυση, ο θυρεοειδής, τα επινεφρίδια, η επίφυση.
 • Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας.
 • Το λεμφικό σύστημα είναι δίκτυο από αγγεία και αδένες που συνεργάζονται για την μεταφορά και καθάρισμα του μεσοκυττάριου υγρού.
 • Το νευρικό σύστημα ανιχνεύει και επεξεργάζεται τις πληροφορίες από τα αισθητήρια όργανα και ενεργοποιεί τις αντιδράσεις του σώματος
 • Το μυϊκό σύστημα εκτελεί όλες τις κινήσεις του σώματος και διατηρεί τη στάση του σώματος. Περιλαμβάνει σκελετικούς μύες, λείους μύες και τον καρδιακό μυ.
 • Το αναπαραγωγικό σύστημα παράγει σπερματοζωάρια και ωάρια (γεννητικά κύτταρα), η συνένωση των οποίων δημιουργεί ζυγωτό. Το ζυγωτό εξελίσσεται σε έμβρυο και αναπτύσσεται σε οργανισμό με κληρονομικά χαρακτηριστικά και των δύο γονικών οργανισμών. Το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα στηρίζει το έμβρυο μέχρι τη γέννα.
 • Το ουροποιητικό σύστημα  αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Φιλτράρει το αίμα αφαιρώντας την περίσσεια αλάτων και νερού και αποβάλλοντας άχρηστες και επιβλαβείς ουσίες από το σώμα.
error: