Εμμηνόπαυση


  Περιγραφή   Παράγοντες κινδύνου / Αίτια   Παρενέργειες της Ορμονοθεραπείας
  Στατιστική   Επιπλοκές   Οδηγίες
  Σημεία και συμπτώματα   Θεραπεία   Αναφορές
  Εργαστηριακός έλεγχος και διάγνωση   Αντενδείξεις της ΟΡΜ   Πληροφορίες για επαγγελματίες

Θεραπεία
Ορμονοθεραπεία (ΟΡΜ)
Η Θεραπεία με οιστρογόνα παραμένει ως στιγμής η πιο αποτελεσματική θεραπευτική λύση για την ανακούφιση των εξάψεων.

Η μακροχρόνια ΟΡΜ (οιστρογόνα / προγεστερόνη) σχετίζεται με μειωμένη επικράτηση ή επίπτωση της ΚΑΝ κατά 25-50% από ότι χωρίς θεραπευτική αντιμετώπιση. Μία ποικιλία μηχανισμών μέσω των οποίων τα οιστρογόνα ασκούν την ευεργετική δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα έχουν διευκρινιστεί. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Επίδραση στο μεταβολισμό των λιποπρωτεινών και στο ινοδογόνο,
  • Αρτηριακή πίεση,
  • Ευαισθησία στην ινσουλίνη,
  • Επίδραση στην κατανομή του σωματικού λίπους, και
  • Η προστατευτική δράση των οιστρογόνων στα αιμοφόρα αγγεία.

Η ΟΡΜ μειώνετ τα επίπεδα LDL-C κατά 10% περίπου και αυξάνει τα επίπεδα HDL-C κατά ένα παρόμοιο ποσοστό. Επιπρόσθετα, οι γυναίκες 50-59 ετών που χρησιμοποίησαν οιστρογόνα έχουν σημαντική λιγότερη στεφανιαία αρτηριακή στένωση και επεισόδια εμφραγμάτων από εκείνες που δεν έκαναν χρήση οιστρογόνων. Για μεγαλύτερες γυναίκες η ορμονοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο ρίσκο παρά ωφέλεια.

Τα δεδομένα που αφορούν τη δυνητική δράση της ΟΡΜ στην πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων σε μεγαλύτερες γυναίκες είναι λιγότερο ξεκάθαρη. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υποκατάσταση με οιστρογόνα σχετίζεται με μία μικρότερη θνητότητα από εγκεφαλικά επεισόδια όπως και με μικρότερη συχνότητα αυτών σε μεγαλύτερες γυναίκες.

Χαμηλής δόσης Αντικαταθλιπτικά Φάρμακα

Η Venlafaxine (Effexor), ένα αντικαταθλιπτικό που σχετίζεται με την τάξη φαρμάκων που λέγεται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης -selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs), φαίνεται ότι ελαττώνει τις εμμηνοπαυσιακές εξάψεις. Άλλα SSRI φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν, συμπεριλαμβανομένου των: fluoxetine (Prozac, Sarafem), paroxetine (Paxil), citalopram (Celexa) και sertraline (Zoloft).

Διφωσφονικά Φάρμακα

Αυτά τα μη ορμονικά φάρμακα μπορεί να συστηθούν, περιλαμβανομένου της alendronate (Fosamax), risedronate (Actonel) and ibandronate (Boniva), με σκοπό την πρόληψη ή θεραπεία της οστεοπόρωσης. Αυτά τα φάρμακα μειώνουν δραστικά την οστική απώλεια και το ρίσκο των καταγμάτων και έχουν αντικαταστήσει τα οιστρογόνα ως κύρια θεραπεία της οστεοπόρωσης στις γυναίκες.

Εκλεκτικοί τροποποιητές των υποδοχέων οιστρογόνων (SERM).


Μερικά οιστρογόνα λειτουργούν ως ανταγωνιστές σε μερικούς ιστούς και ως αγωνιστές σε άλλους. Για παράδειγμα, η ταμοξιφαίνη, που είναι ανταγωνιστής στο μαστό, δρα ως οιστρογονικός αγωνιστής στα οστά. Επομένως έχει ορισθεί ως ο πρώτος εκλεκτικός τροποποιητής των υποδοχέων οιστρογόνων (SERM) επειδή εμφανίζει ιστική επιλεκτικότητα. Το SERM raloxifene (Evista) λειτουργεί παρομοίως με την ταμοξιφαίνη στα οστά, μαστό και καρδιαγγειακό σύστημα αλλά εμφανίζει ελάχιστη αγωνιστική δραστηριότητα στην μήτρα. Η Raloxifene μιμείται τις ευεργετικές οιστρογονικές επιδράσεις στην οστική πυκνότητα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, χωρίς την ύπαρξη μερικών κινδύνων που σχετίζονται με τα οιστρογόνα.

Κολπικά οιστρογόνα

Για την ανακούφιση της κολπικής ξηρότητας, τα οιστρογόνα μπορούν να χορηγηθούν τοπικά χρησιμοποιώντας κολπικά δισκία, δακτυλίους ή κρέμα. Αυτή η θεραπεία απελευθερώνει μία μικρή ποσότητα οιστρογόνων, που απορροφιέται από τον κολπικό ιστό. Μπορεί να βοηθήσει την κολπική ξηρότητα, την ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή και ορισμένα συμπτώματα εκ του ουροποιητικού.