Εμμηνόπαυση


  Περιγραφή   Παράγοντες κινδύνου / Αίτια   Παρενέργειες της Ορμονοθεραπείας
  Στατιστική   Επιπλοκές   Οδηγίες
  Σημεία και συμπτώματα   Θεραπεία   Αναφορές
  Εργαστηριακός έλεγχος και διάγνωση   Αντενδείξεις της ΟΡΜ   Πληροφορίες για επαγγελματίες

Επιπλοκές
Καρδιαγγειακή νόσος (ΚΑΝ)


Κατά τη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο, οι γυναίκες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο ρίσκο να πάσχουν από καρδιακή νόσο από την ομάδα των μη μετεμμηνοπαυσιακών στην ίδια ηλικία. Όταν εξετάζονται οι πιθανές αιτίες για την αύξηση στην ΚΑΝ στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, το κυρίαρχο εύρημα είναι το γεγονός ότι η ολική χοληστερίνη αυξάνεται σε γρήγορο ρυθμό μετά την εμμηνόπαυση. Αυτή η αύξηση στην ολική χοληστερόλη προκύπτει από αυξήσεις στα επίπεδα της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτείνη χοληστερόλης (LDL), και στην λιποπρωτείνη-α (LP(a)). Μερικές αλλαγές στην ισορροπία της πήξης συμβαίνουν, ώστε η ροή του αίματος μειώνεται σε όλο το αγγειακό δίκτυο μετά την εμμηνόπαυση.

Οστεοπόρωση


Κατά τα αρχικά χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, τα οστά χάνουν πυκνότητα με ένα γρήγορο ρυθμό (2.5% ανά έτος), αυξάνοντας το ρίσκο οστεοπόρωσης. Τα οστά γίνονται πιο εύθρυπτα και αδύναμα, οδηγώντας τα σε ένα αυξημένο ρίσκο κατάγματος. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στα κατάγματα του ισχίου, του καρπού και της σπονδυλικής στήλης. Είναι σημαντικό κατά αυτό το χρονικό διάστημα η κατάλληλη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D – γύρω στα 1200 με 1500 mg ασβεστίου και 800 ΙU βιταμίνης D ημερησίως.

Ουρογεννητική ατροφία / Koλπική ατροφία


Καθώς οι ιστοί του κόλπου και της ουρήθρας χάνουν την ελαστικότητά τους, μπορεί να υπάρχει μία συχνή, απότομη, ισχυρή θέληση για ούρηση, ακολουθούμενη από μία ακράτεια ούρων, ή απώλεια ούρων μετά από βήχα, γέλιο ή ανύψωση βάρους (ακράτεια ούρων από stress). Η ατροφική κολπίτιδα είναι μία φλεγμονή του κόλπου που οφείλεται στην λέπτυνση και συρρίκνωση των ιστών και στην ελάττωση της εφύγρανσης των κολπικών τοιχωμάτων, οφειλόμενη στην απουσία των οιστρογόνων. Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν επώδυνο κόλπο και κνησμός, ελάττωση της γενετήσιας ορμής, δυσπαρεύνια (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή), και αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή.

Αύξηση βάρους

Πολλές γυναίκες κερδίζουν κιλά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Πρέπει να περιορίζεται η ποσότητα του φαγητού – γύρω στις 200-400 λιγότερες θερμίδες ημερησίως – και να υπάρχει περισσότερη άσκηση, για τη διατήρηση του σωστού βάρους.

Μεταβολές Κεντρικού Νευρικού συστήματος


Η στέρηση οιστρογόνων έχει σημαντικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, όχι μόνο στο κύκλωμα του υποθαλάμου που ελέγχει την αναπαραγωγή, αλλά και σε μη αναπαραγωγικές διαδικασίες όπως επίγνωση, μάθηση, μνήμη και φυσιολογική θέση. Αυτές οι επιδράσεις μπορούν να εξηγηθούν από την διάσπαρτη κατανομή των υποδοχέων των οιστρογόνων σε όλο τον εγκέφαλο, που παρέχει νευροτροφική και νευροπροστατευτική δράση. Η στέρηση οιστρογόνων αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας, έκπτωση στη μνήμη και στη δυνατότητα σκέψης. Συναισθηματικές αλλαγές, υπερευαισθησία, αστάθεια διάθεσης είναι συχνά συμπτώματα των εμμηνοπαυσιακών γυναικών. Η συχνότητα των νευροεκφυλιστικών νόσων που συνδέονται με την ηλικία όπως η νόσος Alzheimer είναι συχνότερη μετά την εμμηνόπαυση.